GESLAAGD!! WSET3 in de pocket
Jaaa eindelijk! Na weken van wachten is dan eindelijk het verlossende telefoontje gekomen van Mario…
Lees blogOp dinsdag 4 april bracht ik samen met de Wine2Move proefgroep van Claudia van Dongen een bezoek aan een speciale plek, wel héél erg dicht bij huis. Op 2,8 km hemelsbreed van waar ik woon ligt Wijngoed Wolf in Sint-Michielsgestel.
Het domein is opgericht in 2016 door Bas Klerx en Laura de Hollander. Nadat zij in de Provence een wijnmakersopleiding hebben gevolgd en daar enkele jaren werkzaam zijn geweest bij diverse wijnhuizen zijn zij terug naar Nederland verhuist om hier hun droom te realiseren: het maken van Nederlandse kwaliteitswijn. De droom gaat echter verder dan dat! Deze kwaliteitswijn wordt namelijk op biodynamische wijze geproduceerd en de wijnmakers werken met minder bekende druiven die specifiek zijn geselecteerd op basis van verschillende factoren. Er is nauwkeurig bodemonderzoek verricht en ook gekeken naar diverse microklimaten en diverse andere (rand)voorwaarden voor het produceren van kwaliteitswijnen. Naar aanleiding van de resultaten van deze onderzoeken zijn de juiste druivenrassen geselecteerd om in de wijngaarden te gedijen en zijn deze vervolgens met de hand aangeplant in 2016.
Het ambitieuze stel begon het aanplanten van haar wijngaarden met Pinot Gris, Souvignier Gris, Johanniter en Cabernet Cortis druiven. Later volgenden Cabernet Blanc, Cabernet Noir, Sauvignac, Solaris en Pinot Noir en daarmee werd het domein uitgebreid tot 16.500 druivenplanten op 5 hectare. Belangrijk voor het succes van de wijngaard zijn de zogeheten ‘Bolakkers’ die zouden zijn ontstaan door de stuwingen van rivier De Dommel. Omdat deze akkers letterlijk bol lopen, hebben de aangeplante druivenstokken meer mogelijkheden de diepte in te groeien zonder dat de wortels van de plant letterlijk in het grondwater staan. Een ander belangrijk aspect voor de stijl van de wijnen en vooral de keuze van deze locatie is de Zuidelijke ligging in Nederland die een zacht klimaat met relatief veel zonuren en aanzienlijk minder regen garandeert dan andere delen van ons land.
Kosten nog moeite werden gespaard om deze moderne winery tot een succes te maken; met een grote pneumatische pers voor zachte persing en een 6-tal hagelnieuwe grote Amforen geïmporteerd uit Italië maken ze werkelijk geweldig mooie wijnen. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ongelooflijk verbaasd was door de verfijning en de mooie structuren en zuren zie alle wijnen in zich hebben, ondanks dat de stokken nog piepjong zijn. Top kwaliteit uit Nederland, hier gaan we nog veel van horen, of beter gezegd hier gaan we nog veel van genieten.
Jaaa eindelijk! Na weken van wachten is dan eindelijk het verlossende telefoontje gekomen van Mario…
Lees blogWij zijn er dol op bij WijnGouverneur: Godello! Dé druif in opkomst; een gemiddeld aromatische…
Lees blogLaatste tijd is het wat rustiger geweest op mijn blog. Ik ben namelijk flink in…
Lees blog