GESLAAGD!! WSET3 in de pocket
Jaaa eindelijk! Na weken van wachten is dan eindelijk het verlossende telefoontje gekomen van Mario…
Lees blogOp zondag 26 maart was ik te gast op een voorjaarsproeverij op Wijndomein Valke Vleug, Liezele (België, achter Antwerpen). Wijndomein Valke Vleug is het wijn(t)huis van Vinetiq, een online wijnwebshop van België welke zich heeft gespecialiseerd in zogeheten Cool climate wijnen. Prachtige hoge architectuur van Vincent Van Duysen met geweldig zicht op de wijngaarden van Valke Vleug vormden het toneel voor een proeverij van wijnen, allemaal afkomstig uit een koel klimaat, van over de hele wereld.
Cool climate wijngaarden liggen in gebieden waar het klimaat koeler is omdat het wijndomein ofwel verder van de evenaar ligt, of hoger gelegen is, of afkoelt door koudere stromen vanaf bijvoorbeeld een oceaan. Druiven uit een koel klimaat druiven moeten het doorgaans stellen met een lagere gemiddelde groeitemperatuur (de gemiddelde temperatuur tijdens de 9 maanden van knop tot oogst) dan andere druivensoorten in warmere gebieden. Ook de koelere nachten zijn kenmerkend voor cool climate wijnen, en zeer belangrijk voor de smaakontwikkling. Deze druivenstokken hebben een lagere suikerproductie of zetten deze zelfs tijdelijk stop waardoor de aroma’s en kenmerken van de druivensoort veel beter tot hun recht komen. Cool climate wijnen zijn culinair enorm in opmars. Hun delicate aroma’s lenen zich tot prachtige food pairing die gastronomie naar een hoger niveau tilt.
Terug naar de Taste-in; Er waren die zondag 13 tafels ingericht, sommigen specifiek per wijnhuis, anderen meer per stijl van de wijn of tafels gekoppeld aan een bepaalde regio. Bij tafel 1 werd ik direct getrakteerd op een fantastisch huis uit België, Wijndomein Gloire de Duras BOB Haspengouw. Mooie verfijning en inderdaad aroma’s die super aan het licht komen. Hun Cuvée Victoire Extra Brut ‘Blanc de Blancs’ Millésime 2019 (100% Chardonnay, Méthode Traditionelle) ging zeker mee terug in de tas naar huis om te kunnen delen en presenteren in mijn project over mousserende wijnen uit België. Wat een topper.
Ook een stukje verderop in de proeverij kwam het enthousiasme letterlijk uit mijn glas! Domaine Cordier uit de Bourgogne werd ook mee besteld, een top Saint-Véran en hun Pouilly Loché uit 2021. Wat gaaf, zuren, balans, gedoseerd houtgebruik…Zalig! En wat te denken van topwijnen van vulkaan de Etna. Krachtpatsers als Carricante, Cataratto, en Nerello Mascalese (allemaal druiven die perfect gedijen op de robuuste helling van dit vulkanisch gesteente) doen je dingen beleven die je nog nooit in welk ander glas hebt geproefd. Prachtig hoe deze druiven gecombineerd met dit unieke terroir en dus ook klimaat worden gevormd tot een wijn van absoluut wereldniveau. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de talloze Rieslings die er allemaal voorbij kwamen die dag. De een nog mooier en met nog meer verfijning dan de andere.
Uiteindelijk met een goed gevulde kofferbak naar huis, om nog eens te kunnen herbeleven en genieten, maar dan gecombineerd met de mogelijk ‘perfecte’ spijs. Cool climate is hip en zeker happening. Hou de blogs en Instagram in de gaten voor meer details!
Jaaa eindelijk! Na weken van wachten is dan eindelijk het verlossende telefoontje gekomen van Mario…
Lees blogWij zijn er dol op bij WijnGouverneur: Godello! Dé druif in opkomst; een gemiddeld aromatische…
Lees blogLaatste tijd is het wat rustiger geweest op mijn blog. Ik ben namelijk flink in…
Lees blog