12 maart 2023 Leestijd 4 min

Wijnkasteel Genoels – Elderen

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Op zaterdag 11 maart 2023 bracht ik samen met vriend en wijnliefhebber Max een bezoek aan Wijnkasteel Genoels-Elderen. Het wijnkasteel ligt net over de grens bij Maastricht in de plaats Riemst wat ten deel valt aan de Beschermde Oorspongsbenaming (BOB) Haspengouw. Het domein wordt gerund door de familie Kékkö – van Rennes en omvat op moment van schrijven een aanplant van zo’n 22ha. Stefan Kékkö beheert de wijngaarden en zijn vrouw Joyce, die wijnbouw en oenologie studeerde in Suze-la-Rousse, maakt de wijnen. Er is hoofdzakelijk chardonnay aangeplant (80%) en de overige 20% bestaat uit pinot noir. De beide druiven chardonnay en pinot noir geven op de kalkrijke mergelgronden, gelijkenis met Bourgogne, uitzonderlijk verfijnde wijnen, mooi droog met een rijk aroma en een typisch eigen karakter.

De druiven worden gedeeltelijk machinaal geoogst maar ook met de hand in hele trossen en worden vervolgens ‘zacht’ geperst in de pneumatische Willmes pers (60 hl) met dubbel membraam. Deze zachte persing, die als het ware plaatsvindt door het continu opblazen en laten leeglopen van een grote ballon(membraam), zorgt ervoor dat de pitten en steeltjes niet of niet te hard worden gekneusd. Op deze manier komen harde/groene tannines niet in de most terecht.

Bij Genoels-Elderen maken ze een aantal stille Chardonnay’s met geen, gemiddeld of wat heftigere houtlagering. Respectievelijk Chardonnay Wit, Blauw en Goud. Ze maken Pinot Noir en ze maken een aantal mousserende wijnen waarbij Chardonnay Wit en Chardonnay Blauw aan de basis staan van de “Zwarte Parel” en de “Zilveren Parel”. Ook hebben ze nog een Rosé Brut

Voor mijn project over Belgische Bubbels was ik met name geïnteresseerd in deze fantastische schuimwijnen (ik had ze al eens eerder geproefd). Mijn grote favoriet is hun “Zwarte Parel”. Vergisting van de basiswijn voor Zwarte Parel is volledig in RVS tanks. Deze blijft 14 maanden op de gisten rusten (sur lie) voor een volledige malolactische omzetting. Malolactische gisting, ook wel malolactische fermentatie, appelzuurgisting of melkzuurgisting genoemd, is een proces waarbij appelzuren (malum is Latijn voor appel) in melkzuur (lac is Latijn voor melk) en koolstofdioxide worden omgezet. In de smaak proef je dit terug door een bepaalde ‘romigheid’  of zelfs een botertje die de wijn krijgt.

Vervolgens gaat de wijn 3 jaar in de fles ’sur lattes’ voor een tweede vergisting(door toevoeging van extra gisten en suikers) waardoor de bubbels in de wijn ontstaan. Ze werken dus volledig volgens Méthode Traditionelle, bekend uit de Champagne streek.

Uiteindelijk ontstaat dus de “Zwarte Parel” met een dosage van7,4 gr/l, zuren 3,5 gr/l  en 12,5% alcohol.

De proeverij ofwel degustatie na de rondleiding werd door ons met open armen ontvangen. En ondanks dat de Rilette van Eend die Max als hapje erbij had besteld, ervoor zorgde dat mijn bubbels redelijk snel verdwenen uit mijn glas, hebben we een topmiddag beleefd bij onze Zuiderburen.

Aanbeveling meer dan waard!


Andere berichten

GESLAAGD!! WSET3 in de pocket
1 oktober 2024 Leestijd 2 min

GESLAAGD!! WSET3 in de pocket

Jaaa eindelijk! Na weken van wachten is dan eindelijk het verlossende telefoontje gekomen van Mario…

Lees blog
Wijn-Spijs tip juli 2024: Godello met …
16 juli 2024 Leestijd 1 min

Wijn-Spijs tip juli 2024: Godello met …

Wij zijn er dol op bij WijnGouverneur: Godello! Dé druif in opkomst; een gemiddeld aromatische…

Lees blog
WSET Opleiding
1 juli 2024 Leestijd 4 min

WSET Opleiding

Laatste tijd is het wat rustiger geweest op mijn blog. Ik ben namelijk flink in…

Lees blog

Bel ons

Bereikbaar van 09:00 tot 17:30

073-2032636

Mail ons

Gemiddeld binnen 2 uur reactie

info@wijngouverneur.nl

Ons aanbod

Bekijk ons productaanbod

Naar de shop
Naar WhatsApp
1
Welkom op de website van WijnGouverneur, kunnen we je ergens mee helpen?